CUKIER ŻELUJĄCY DIAMANT 1:1 1 kg
Sobota 23 Listopad 14:00 - 15:00
Diamant Cukier żelujący 1:1 1 kg, prosty sposób na konfitury, 1 kg owoców na 1 kg cukru żelującego, krótkie gotowanie, oszczędność energii, zawiera pektynę.
Składniki: cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja żelująca: pektyna, olej roślinny (palmowy/kokosowy).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis podstawowy
1. Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki lub szypułki.
2. Odważyć 1 kg przygotowanych owoców i dokładnie rozdrobnić.
3. Masę owocową połączyć z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotować przez 4 minuty nie przerywając mieszania.
4. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć (użyć zamknięcia typu Twist -Off). nie należy używać innego typu zamknięcia.
Konfitury z kawałkami owoców
Owoce umyć, obrać, usunąć pestki lub szypułki. Odważyć 1 kg przygotowanych owoców, rozdrobnić na kawałki. Rozdrobnione owoce zmieszać z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1 i pozostawić w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować przez 4 minuty. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Galaretki
3/4 litra zimnego soku z owoców zmieszać z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. (Uwaga: sok porzeczkowy, jabłkowy i agrestowy gotować 1 minutę). Gorącą galaretką napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Ważne wskazówki
Najlepsze przetwory uzyskuje się ze świeżych owoców. Każdorazowo gotować tylko 1 kg przygotowanych owoców z 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1. Garnek napełniać tylko do połowy.
Udanych przetworów!
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1694 kJ/398 kcal |
Tłuszcz | 0,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 98 g |
w tym cukry | 98 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,02 g |
Producent:
Pfeifer & Langen Marketing Sp. z o.o.
ul. Mickiewicza 35
60-837 Poznań