MAJERANEK KAMIS 8 g
Sobota 23 Listopad 14:00 - 15:00
Kamis Majeranek 8 g, gwarancja jakości.
W starożytności dodawano go do czerwonego wina - podobno rozgrzewał krew i zmysły. W wiekach średnich robiono z niego weselne wieńce, wierząc, że gwarantuje szczęśliwe pożycie. Urok tych legend nieco zbladł, gdy usłyszałem niemiecką nazwę majeranku: „kiełbasiane zioło". Nazwa ta nie ma w sobie nic z romantyzmu, ale wynosi smak wędlin na wyżyny. W północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie majeranek dodaje się do jagnięciny, potraw z grilla, warzyw i owoców morza. Dzięki niemu ciężkie potrawy - z grochu i fasoli, baranina, pieczona wieprzowina, pasztety, farsze - stają się nie tylko bardziej aromatyczne, ale też lżejsze.
Czy wiesz, że...
majeranek powinno się dodawać do zupy grochowej pod koniec gotowania, żeby nie nabrała goryczy?
Informacje dla alergików:
Może zawierać: Seler, Zboża zawierające gluten, Jaja, Mleko, Gorczyca, Soja
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Zapakowano w: Polska
Producent:
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska