Kupiec Ryż basmati 400 g (4 torebki)
Sobota 23 Listopad 14:00 - 15:00
Kupiec Ryż basmati 400 g (4 torebki), nr 1 w Polsce!*, *kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Basmati.
Ryż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu - kombinacja mrozu i słońca. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste. Ryż basmati najlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza.
Warto spożywać Ryż Basmati, gdyż:
znakomicie komponuje się z drobiem i owocami morza;
ma bardzo długie cienkie ziarna;
zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu;
jest bogatym źródłem fosforu, potasu i witamin z grupy B;
ma specyficzny smak i zapach;
jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia;
zawiera błonnik;
po ugotowaniu jego ziarna są lekkie i sypkie;
jest produktem naturalnym, nie zawiera środków konserwujących i aromatycznych;
jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu;
posiada niski indeks glikemiczny.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
czas gotowania 15 minut
Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartości odżywcze | w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w porcji 50 g |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1458 kJ | 730 kJ | 9% |
344 kcal | 172 kcal | ||
Tłuszcz | 0,6 g | 0,3 g | 0% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g | 1% |
Węglowodany | 78 g | 39 g | 15% |
- w tym cukry | 0,2 g | 0,1 g | 0% |
Błonnik | 2,4 g | 1,2 g | |
Białko | 6,5 g | 3,3 g | 7% |
Sól | 0,02 g | 0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |